Kvindernes kampdag

Lad os sammen kæmpe for ligestilling på arbejdsmarkedet!

Selvom fagbevægelsen over årene har hentet mange store sejre i forhold til kønnenes ligestilling på arbejdsmarkedet, er der stadig nogle helt grundlæggende skævheder og uligheder, som vi alle bliver nødt til at forholde os til og kæmpe imod.

Min 3-årige datter er helt vild med Peter Pan. Så meget, at da hun for nyligt skulle vælge udklædning til fastelavn, var der kun ét navn, der poppede op i hendes hoved: Peter Pan.
Jeg kunne ikke helt finde ud af, om jeg syntes det var sejt, at hun var fuldstændig ligeglad med, at hun som pige klæder sig ud som en dreng, eller om jeg skulle se det som et udtryk for, at der mangler kvindelige helte i Disney-fortællingerne.
Jeg besluttede mig for, at jeg skulle lade være med at lægge mine voksenbriller ned over et barns helt intuitive valg, og jeg nød at se, hvor glad og stolt hun var over at bære det kostume, som hendes mor og farmor sammen fik lavet til hende.

Jeg håber, at min datter kan blive ved med at opleve, at køn ikke begrænser ens valg og muligheder. Men jeg ved desværre også, at når hun engang skal ud på arbejdsmarkedet, så vil hun – hvis tingene fortsætter som i dag – opleve udfordringer, skævheder og barrierer alene på grund af, at hun er kvinde.

Ligestillingsudfordringer på arbejdsmarkedet
Den første skævhed hun kommer til at opleve handler om lønnen. Tal fra Danmarks Statistik viser, at når en mand tjener 100 kroner, så tjener en kvinde kun 86,7 kr. Meget af dette skyldes den horisontale opdeling af arbejdsmarkedet, der gør at kvinder ofte arbejder i den offentlige sektor, mens mænd ofte får job i den private sektor, hvor lønnen typisk er højere. Men vi kan desværre også se, at kvinder tjener mindre end deres mandlige kolleger, der arbejder i samme funktion – og det gælder endda også i de fag, der traditionelt bliver betegnet som ”kvindefag”.

Hvis hun en dag skulle få lyst til (og have kompetencerne til) at blive leder, så vil hun også skulle kæmpe hårdere for dette end sine mandlige kolleger. En OECD-rapport fra 2017 konkluderer, at Danmark med kun 27 % kvinder i ledelse er det land i Norden med færrest kvindelige ledere. Jeg har virkelig svært ved at tro på, at kvinder er dårligere ledere end mænd, så der må være noget andet der gør, at kvinderne møder denne barriere.   

Men den udfordring, der skræmmer mig allermest, er udfordringen omkring seksuel chikane og uønskede seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen.

Her tror jeg, at vi var mange, der blev chokerede, da vi for nyligt kunne læse en undersøgelse fra HK/Privat, der viste, at hvert 6. af deres kvindelige medlemmer havde oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen. For mig at se er det tal skyhøjt, da det jo i den bedste af alle verdener burde være helt nede omkring 0.

Lad os fortsætte kampen – sammen
På denne 8. marts 2018, kvindernes internationale kampdag, skal vi fejre alle de sejre, der er vundet i ligestillingens navn, og vi skal hylde alle dem, der har kæmpet kampene for os. Men vi skal også minde hinanden om, at der stadig er mange ligestillingskampe, der skal kæmpes på arbejdsmarkedet. Men vigtigst af alt skal vi erkende, at vi har en fælles kamp og et fælles ansvar alle sammen. Hvad enten man er arbejdsgiver eller arbejdstager, mand eller kvinde, så er kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet et fælles anliggende.

Hvis vi sammen intensiverer kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet, så har jeg et håb om, at min datter ikke skal opleve disse udfordringer, når hun bliver gammel nok til at komme ud på arbejdsmarkedet. Men skal vi ikke prøve at arbejde lidt hurtigere? For der er da heller ikke nogen grund til, at min kone, min mor, mine kvindelige kolleger, mine kvindelige venner og bekendte eller nogen som helst andre kvinder skal opleve disse uligheder på arbejdsmarkedet.

God kampdag til alle!

Mange hilsner

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum

ArbejdslivsTopmøde 2018

For kollegerne og arbejdsmarkedet er det essentielt, at vi har stærke arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter, der forstår og formår at søge indflydelse på et stadig mere komplekst arbejdsmarked.

Jeg tror, at de fleste af os kan blive enige om, at det ikke er blevet nemmere at være tillidsvalgt over de seneste mange år. Udviklingen på arbejdspladserne foregår i et stadig højere tempo, og hvad enten vi er ansat i det offentlige eller private, skal vi forholde os til ting som ny teknologi, produktivitetskrav, professionalisering af ledelse og HR-funktioner, nedskæringer og nye typer af arbejdsopgaver.

Kort sagt, der har ALDRIG været så stærkt brug for dygtige tillidsvalgte, der formår at sikre sig indflydelse på kollegernes vegne, som der er nu.

Men det er bestemt ikke en nem opgave, og kravene er mange. Samtidig er kompleksiteten i måden, vores kollegers arbejdsliv bliver reguleret på, stor – og man skal forholde sig til både lovgivning, aftalesystemet og ledelsesretten.

I uge 25 sætter vi derfor - her på Konventum - fokus på, hvordan du som AMR eller TR kan få styrket din indflydelse og samarbejdet omkring reguleringen af dine og dine kollegers arbejdsliv.

Det er vores - for mange velkendte - arbejdslivskonference, der i år både skifter form og indhold og sågar navn. Vi har valgt at kalde det ArbejdslivsTopmødet 2018. Det gør vi for at signalere, at ugen er for jer, som vi anser for at være toppen af fællesskabet – nemlig arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter, der hver dag gør en kæmpe forskel for at forbedre kollegernes arbejdsliv og arbejdsmiljø.

I løbet af ArbejdslivsTopmødet vil du møde både topforskere og toppolitikere fra fagbevægelsen, du vil opleve nogle af Hverdagens Helte, og du vil blive inspireret af samværet og debatterne med ca. 150 andre AMR, TR og ansatte i fagforeningsafdelinger. Og som det allervigtigste vil du blive udfordret til at udarbejde konkrete handlinger, som du tager med dig tilbage til din arbejdsplads.

De dygtige konsulenter fra Konventum Uddannelse arbejder lige nu på højtryk for at skabe et spændende program for ugen, og du kan følge med i udviklingen af programmet her.

Det bliver forhåbentlig en fed uge, og også en uge, hvor der skal arbejdes hårdt. Så hvad siger du: Skal vi tage udfordringen op sammen?

Mange hilsner

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum        

Forstærket fokus på organisering og relationer

Godt nytår og velkommen til vores nye blog her på Konventum. Her kan du blive klogere på læring, tendenser på arbejdsmarkedet, livet på Konventum og al den viden, vi får på baggrund af de projekter, kurser og uddannelser, vi arbejder med i 2018.

Det nye år er også starten på de mange nye planer og initiativer, som vi har i støbeskeen her på Konventum og som vi glæder os til at dele med jer.

Men først vil jeg starte med at kigge tilbage på en oplevelse fra 2017, der giver håb og energi til et nyt år.

I midten af december havde vi den store fornøjelse at afholde LO’s årlige organiseringskonference. Konferencen har haft vokseværk og havde igen i december rekordmange deltagere.

Organiseringskonference på Konventum185 fagligt aktive, tillidsvalgte og ansatte i fagbevægelsen var samlet på Konventum for at debattere og blive klogere på, hvordan vi sammen skaber resultater i handlefællesskaber på arbejdspladserne.

Sammen skal vi nemlig sikre, at vi får flere med i det faglige fællesskab, så lønmodtagerne får en endnu stærkere position på arbejdsmarkedet.

I løbet af de to dage konferencen varede, talte jeg med en masse engagerede folk og hørte en masse gode historier om tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og fagligt aktive, der havde evnet at engagere kollegerne til faglig handling.

Handlinger, der både forbedrede arbejdsforholdene, og som fik det faglige fællesskab til at blomstre. Godt gået!

På Konventum er én af vores kerneopgaver at støtte op om og inspirere de dygtige tillidsvalgte og ansatte i fagbevægelsen til at sikre positive forandringer på arbejdspladserne til gavn for kollegerne igennem vores mange kurser og uddannelser.

Derfor øger vi i 2018 vores fokus på organiseringsområdet og på de relationelle kompetencer, som det kræver at få engageret sine kolleger/medlemmer til at deltage i det faglige fællesskab.

2018 bliver også et år, hvor vi for alvor kommer til at beskæftige os med de mange forandringer, der sker på arbejdsmarkedet: Digitalisering, robotisering, platformsøkonomi, nye ansættelsesformer.

Hvad betyder det for dig som tillidsvalgt og, hvordan kan du bedst muligt imødekomme de mange forandringer? Det sætter vi blandt andet fokus på i uge 38, hvor vi afholder temauge om Disruption/Arbejdsmarked 4.0. Esben Hjort på Konventums talerstol

Alt dette og meget mere kan du i løbet af året følge med i her på vores nye blog, hvor jeg og konsulenterne i Konventum Uddannelse vil skrive om de mange trends, tendenser og nyheder fra den faglige verden.

Rigtig godt nytår! Jeg glæder mig til at se dig på Konventum i løbet af 2018.

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum 

Kurser & uddannelse - også arbejdsmiljøuddannelsen

Bliv en stærkere repræsentant
for dine kollegaer eller medarbejdere.

Konferencer og møder

Konventum danner den ideelle ramme om din konference. Vi hjælper også gerne med planlægningen og facilitering.

Kunst på Konventum

Arkitektur & kunst på Konventum

Konventums arkitektur er opsigtvækkende og interessant. Vi har desuden Danmarks største private kunstsamling, så kom og besøg vores spændende hus.