Arbejdsmiljørepræsentant år 2019

Billede af Lærebog i Arbejdsmiljø

2019 bliver arbejdsmiljørepræsentant år i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Hele året bliver der sat fokus på arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser og på arbejdsmiljørepræsentanternes vigtige rolle for at sikre, at kollegerne kan gå glade og trygge på arbejde. 

Her på Konventum har uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter altid stået højt på vores agenda. Men i 2019 giver vi den alligevel en tand mere i forbindelse med arbejdsmiljørepræsentantåret. 

Næste år har vi nemlig to temauger, hvor arbejdsmiljø er i fokus. Den første arbejdsmiljøuge ligger allerede i uge 6 og den næste i uge 46. derudover er der i hver af de øvrige 8 fællesskabsuger mindst ét kursus, der omhandler arbejdsmiljø. 

I forbindelse med arbejdsmiljørepræsentantåret har finduddannelse.dk lavet et interview med vores arbejdsmiljøekspert Anne Helbo Jespersen. I det interview kan du blandt andet læse Annes tanker om arbejdsmiljørepræsentantens rolle, om hvordan man skal skabe relationer til kolleger og ledelse, og om hvordan man kan arbejde med den kompleksitet, som rollen indebærer. Du finder artiklen her.


God læselyst. 

Esben Noël Hjort

 

Få mere at vide om den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse

Få mere at vide om vores kurser
 

2019 - 50-års jubilæum og nye fællesskaber

Konventum set fra havet

2019 bliver et historisk år i dansk fagbevægelse, hvor den nye hovedorganisation ser dagens lys 1. januar. Også her på Konventum glæder vi os til at være en del af den proces. Vi sammenlægger os nemlig med FTF’s kursusenhed, og får derfor endnu flere spændende kurser og uddannelser i kataloget. Men det allermest spændende bliver, at vi nu alle sammen skal lære en masse nye mennesker at kende, og at vi skal lære sammen og lære af hinanden.

Det bliver utroligt spændende at være med til at arbejde for, at vi ikke bare indlemmer en ny gruppe i et eksisterende fællesskab, eller fusionerer to fællesskaber. Det afgørende bliver, at vi sammen får skabt at stærkt nyt fællesskab, hvor der er plads til os alle og de forskelligheder vi har, men hvor vi
alle arbejder mod det samme mål, og hvor vi ved, at der er langt mere, der forener os end der splitter os ad.

Vi har nu en unik mulighed for at skabe et stærkt og udviklingsorienteret læringsmiljø, hvor vi kan lære af hinanden og inspirere hinanden til handling. Fagbevægelsen skal basere sin styrke på stærke handlingsfællesskaber, og derfor vil handleperspektivet være centralt i alle Konventums uddannelser, så vi kan være med til at understøtte, at fagbevægelsen og tillidsfolkene styrker deres position og skaffer resultater både centralt og på arbejdspladserne.

2019 er også Arbejdsmiljørepræsentant år. Derfor sætter vi spot på arbejdsmiljøarbejdet ved at have to fælleskabsuger med fokus på arbejdsmiljø, og derudover vil alle fællesskabsuger indeholde mindst én arbejdsmiljøaktivitet. Derudover fejrer vi i 2019 LO-skolens/Konventums 50-års jubilæum. Fejringen kulminerer i uge 23, hvor vi for første gang afholder det nye koncept ”Faglig Festival”, der sætter vi fokus på fremtiden med eksperimenterende læringsformer, involverende metoder og med debat, foredrag, kunst og musik.

Det bliver et interessant og lærerigt år, hvor vi glæder os til at se dig her på Konventum eller på et af de mange kurser, som vi afholder rundt omkring i landet.

Nanna Højlund & Esben Noël Hjort

Se det nye katalog her

 

Stærke fællesskaber skal styrke fagbevægelsen

PRESSEMEDDELELSE – August 2018

Stærke fællesskaber skal styrke fagbevægelsen
Over 1,5 millioner medlemmer fra knap 100 forskellige forbund står over for en epokegørende sammenlægning, når fusionen mellem LO og FTF træder i kraft til årsskiftet. Rejsen for de mange medlemmer starter på Konventum i Helsingør, der overtager det samlede ansvar for udviklingen og afholdelsen af tværfaglige kurser og uddannelser til alle medlemmerne i LO og FTF.

- Det bliver ganske afgørende for opbygningen af den nye hovedorganisation, at tillidsfolkene og kernetropperne lærer sammen, er sammen, udvikler sig sammen og udvikler fagbevægelsen sammen. Det er jo i høj grad i undervisningslokalet, at vi oplever nye synergier opstå, når elektrikeren og pædagogen eller sygeplejersken og rengøringsassistenten finder ud af, hvor meget de kan lære sammen og af hinanden, siger Esben Noël Hjort, uddannelses- og udviklingschef på Konventum.

Under OK18 kunne man opleve, hvordan forbund på tværs af hovedorganisationerne stod sammen og kæmpede for bedre vilkår i fællesskab. Det er den gejst og den vilje til fælles kamp og fælles løsninger, som Esben Noël Hjort vil lade blive omdrejningspunkt for kurserne og uddannelserne på Konventum.

Tværfaglige fællesskaber er fremtiden
- Vores ansvar bliver ikke bare at indlemme en ny gruppe i et eksisterende fællesskab eller fusionere to eksisterende fællesskaber. Det afgørende bliver, at vi sammen får skabt et nyt, stærkt fællesskab, hvor der er plads til os alle og de forskelligheder, vi har. Hvor vi alle arbejder mod det samme mål, og hvor vi ved, at der er langt mere, der forener os end der splitter os ad, siger Esben Hjort.

Konventum har siden 1969 haft position som fagbevægelsens foretrukne uddannelsescenter, hvor fagbevægelsens medlemmer, valgte og ansatte stadig mødes på tværs og lærer af og inspirerer hinanden. 

- Fagbevægelsen skal basere sin fremtidige styrke på stærke handlingsfællesskaber, og derfor vil handleperspektivet være centralt i alle Konventums uddannelser, så vi understøtter, at fagbevægelsen og tillidsfolkene får styrket deres position og skaber resultater både centralt og på arbejdspladserne, siger Esben Hjort.

Få adgang til alle Konventums kurser og uddannelser her.

Pressekontakt: Esben Noël Hjort, Uddannelses- og udviklingschef, mobil 23 49 81 90, esben@konventum.dk 

Faglig Festival - Følelsen af fællesskab

Hvad tænker du, når du hører ordene ’Faglig Festival’? Jeg får selv en masse billeder på nethinden og en masse tanker. Nogle af dem er til at beskrive, andre er mere en følelse.

Fra den 2. - 7. juni 2019 afholder vi på Konventum en nystartet Faglig Festival, der forhåbentlig bliver en årligt tilbagevendende begivenhed. Men hvad er en Faglig Festival, og hvorfor afholder vi den?

Vi beskæftiger os hver dag med læring, arbejdsmarkedet og med udvikling af fællesskaber. Vi har derfor gennem et stykke tid talt om, at der mangler et stort forum, hvor der både kan blive tænkt højt til loftet og arbejdet helt konkret med, hvordan vi udvikler arbejdsmarkedet og fællesskabet. 
Samtidig vil vi gerne sætte det ind i en spændende og eksperimenterende læringsramme, så de ideer der bliver udviklet på festivalen, også giver gejst og motivation til at skabe handling i virkeligheden.

Vi ønsker en uge, hvor tillidsvalgte, fagligt aktive, fagforeningspolitikere og ansatte i fagbevægelsen kan skabe et fælles rum for diskussioner om udviklingen af arbejdsmarkedet og fællesskaberne både på arbejdspladsen og i fagbevægelsen. Samtidig kan de lade sig inspirere af spændende debatter, foredrag og arrangementer, lade sig rive med af kunst, kultur og musik, og få stillet sulten og pirret smagsløgene med streetfood og anden god mad. Og alle vil få muligheden for at være aktivistiske!

Men alt det her, hverken kan eller vil vi skabe alene. Vi indbyder derfor fagforeninger, NGO’er, politiske partier og ungdomspartier og andre fra foreningslivet til at være med til at skabe en fantastisk festival, hvor vi både kan fejre de faglige fællesskaber og arbejde for, at de bliver endnu stærkere i fremtiden. 
Mine gode kolleger og jeg vil i den nærmeste tid tage fat i en masse organisationer, så vi kan udvikle en spændende samskabelsesproces – og ligeledes vil jeg opfordre dig og din organisation til at tage fat i mig, hvis I ønsker at være med til at udfylde de unikke rammer, som Konventum kan stille til rådighed i løbet af festivalen.
Det løbende arbejde med Festivalen kan følges på Facebook og hvis du ønsker at sikre dig en plads på ét af de tre kursusspor, der også vil være på festivalen, så kan du læse mere og tilmelde dig her

Men uden dig er der ingen Faglig Festival. Så lad mig høre: Hvad tænker du, når du hører ordene Faglig Festival?
Når jeg hører ordene Faglig Festival, så kan jeg både smage, dufte og mærke det. Det er smagen og duften af dansk sommer. Det er lange, lyse sommernætter, hvor solen går langsomt ned over Øresund. Det er følelsen af, at vi rykker noget sammen, at vi udvikler os sammen. Og det er den helt særlige følelse, jeg får, når jeg mærker, at jeg er del af et fællesskab, der kæmper for noget, der er større end mig selv. 

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Mange sommerhilsner

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum 
   

Kvindernes kampdag

Lad os sammen kæmpe for ligestilling på arbejdsmarkedet!

Selvom fagbevægelsen over årene har hentet mange store sejre i forhold til kønnenes ligestilling på arbejdsmarkedet, er der stadig nogle helt grundlæggende skævheder og uligheder, som vi alle bliver nødt til at forholde os til og kæmpe imod.

Min 3-årige datter er helt vild med Peter Pan. Så meget, at da hun for nyligt skulle vælge udklædning til fastelavn, var der kun ét navn, der poppede op i hendes hoved: Peter Pan.
Jeg kunne ikke helt finde ud af, om jeg syntes det var sejt, at hun var fuldstændig ligeglad med, at hun som pige klæder sig ud som en dreng, eller om jeg skulle se det som et udtryk for, at der mangler kvindelige helte i Disney-fortællingerne.
Jeg besluttede mig for, at jeg skulle lade være med at lægge mine voksenbriller ned over et barns helt intuitive valg, og jeg nød at se, hvor glad og stolt hun var over at bære det kostume, som hendes mor og farmor sammen fik lavet til hende.

Jeg håber, at min datter kan blive ved med at opleve, at køn ikke begrænser ens valg og muligheder. Men jeg ved desværre også, at når hun engang skal ud på arbejdsmarkedet, så vil hun – hvis tingene fortsætter som i dag – opleve udfordringer, skævheder og barrierer alene på grund af, at hun er kvinde.

Ligestillingsudfordringer på arbejdsmarkedet
Den første skævhed hun kommer til at opleve handler om lønnen. Tal fra Danmarks Statistik viser, at når en mand tjener 100 kroner, så tjener en kvinde kun 86,7 kr. Meget af dette skyldes den horisontale opdeling af arbejdsmarkedet, der gør at kvinder ofte arbejder i den offentlige sektor, mens mænd ofte får job i den private sektor, hvor lønnen typisk er højere. Men vi kan desværre også se, at kvinder tjener mindre end deres mandlige kolleger, der arbejder i samme funktion – og det gælder endda også i de fag, der traditionelt bliver betegnet som ”kvindefag”.

Hvis hun en dag skulle få lyst til (og have kompetencerne til) at blive leder, så vil hun også skulle kæmpe hårdere for dette end sine mandlige kolleger. En OECD-rapport fra 2017 konkluderer, at Danmark med kun 27 % kvinder i ledelse er det land i Norden med færrest kvindelige ledere. Jeg har virkelig svært ved at tro på, at kvinder er dårligere ledere end mænd, så der må være noget andet der gør, at kvinderne møder denne barriere.   

Men den udfordring, der skræmmer mig allermest, er udfordringen omkring seksuel chikane og uønskede seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen.

Her tror jeg, at vi var mange, der blev chokerede, da vi for nyligt kunne læse en undersøgelse fra HK/Privat, der viste, at hvert 6. af deres kvindelige medlemmer havde oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen. For mig at se er det tal skyhøjt, da det jo i den bedste af alle verdener burde være helt nede omkring 0.

Lad os fortsætte kampen – sammen
På denne 8. marts 2018, kvindernes internationale kampdag, skal vi fejre alle de sejre, der er vundet i ligestillingens navn, og vi skal hylde alle dem, der har kæmpet kampene for os. Men vi skal også minde hinanden om, at der stadig er mange ligestillingskampe, der skal kæmpes på arbejdsmarkedet. Men vigtigst af alt skal vi erkende, at vi har en fælles kamp og et fælles ansvar alle sammen. Hvad enten man er arbejdsgiver eller arbejdstager, mand eller kvinde, så er kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet et fælles anliggende.

Hvis vi sammen intensiverer kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet, så har jeg et håb om, at min datter ikke skal opleve disse udfordringer, når hun bliver gammel nok til at komme ud på arbejdsmarkedet. Men skal vi ikke prøve at arbejde lidt hurtigere? For der er da heller ikke nogen grund til, at min kone, min mor, mine kvindelige kolleger, mine kvindelige venner og bekendte eller nogen som helst andre kvinder skal opleve disse uligheder på arbejdsmarkedet.

God kampdag til alle!

Mange hilsner

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum

ArbejdslivsTopmøde 2018

For kollegerne og arbejdsmarkedet er det essentielt, at vi har stærke arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter, der forstår og formår at søge indflydelse på et stadig mere komplekst arbejdsmarked.

Jeg tror, at de fleste af os kan blive enige om, at det ikke er blevet nemmere at være tillidsvalgt over de seneste mange år. Udviklingen på arbejdspladserne foregår i et stadig højere tempo, og hvad enten vi er ansat i det offentlige eller private, skal vi forholde os til ting som ny teknologi, produktivitetskrav, professionalisering af ledelse og HR-funktioner, nedskæringer og nye typer af arbejdsopgaver.

Kort sagt, der har ALDRIG været så stærkt brug for dygtige tillidsvalgte, der formår at sikre sig indflydelse på kollegernes vegne, som der er nu.

Men det er bestemt ikke en nem opgave, og kravene er mange. Samtidig er kompleksiteten i måden, vores kollegers arbejdsliv bliver reguleret på, stor – og man skal forholde sig til både lovgivning, aftalesystemet og ledelsesretten.

I uge 25 sætter vi derfor - her på Konventum - fokus på, hvordan du som AMR eller TR kan få styrket din indflydelse og samarbejdet omkring reguleringen af dine og dine kollegers arbejdsliv.

Det er vores - for mange velkendte - arbejdslivskonference, der i år både skifter form og indhold og sågar navn. Vi har valgt at kalde det ArbejdslivsTopmødet 2018. Det gør vi for at signalere, at ugen er for jer, som vi anser for at være toppen af fællesskabet – nemlig arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter, der hver dag gør en kæmpe forskel for at forbedre kollegernes arbejdsliv og arbejdsmiljø.

I løbet af ArbejdslivsTopmødet vil du møde både topforskere og toppolitikere fra fagbevægelsen, du vil opleve nogle af Hverdagens Helte, og du vil blive inspireret af samværet og debatterne med ca. 150 andre AMR, TR og ansatte i fagforeningsafdelinger. Og som det allervigtigste vil du blive udfordret til at udarbejde konkrete handlinger, som du tager med dig tilbage til din arbejdsplads.

De dygtige konsulenter fra Konventum Uddannelse arbejder lige nu på højtryk for at skabe et spændende program for ugen, og du kan følge med i udviklingen af programmet her.

Det bliver forhåbentlig en fed uge, og også en uge, hvor der skal arbejdes hårdt. Så hvad siger du: Skal vi tage udfordringen op sammen?

Mange hilsner

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum        

Forstærket fokus på organisering og relationer

Godt nytår og velkommen til vores nye blog her på Konventum. Her kan du blive klogere på læring, tendenser på arbejdsmarkedet, livet på Konventum og al den viden, vi får på baggrund af de projekter, kurser og uddannelser, vi arbejder med i 2018.

Det nye år er også starten på de mange nye planer og initiativer, som vi har i støbeskeen her på Konventum og som vi glæder os til at dele med jer.

Men først vil jeg starte med at kigge tilbage på en oplevelse fra 2017, der giver håb og energi til et nyt år.

I midten af december havde vi den store fornøjelse at afholde LO’s årlige organiseringskonference. Konferencen har haft vokseværk og havde igen i december rekordmange deltagere.

Organiseringskonference på Konventum185 fagligt aktive, tillidsvalgte og ansatte i fagbevægelsen var samlet på Konventum for at debattere og blive klogere på, hvordan vi sammen skaber resultater i handlefællesskaber på arbejdspladserne.

Sammen skal vi nemlig sikre, at vi får flere med i det faglige fællesskab, så lønmodtagerne får en endnu stærkere position på arbejdsmarkedet.

I løbet af de to dage konferencen varede, talte jeg med en masse engagerede folk og hørte en masse gode historier om tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og fagligt aktive, der havde evnet at engagere kollegerne til faglig handling.

Handlinger, der både forbedrede arbejdsforholdene, og som fik det faglige fællesskab til at blomstre. Godt gået!

På Konventum er én af vores kerneopgaver at støtte op om og inspirere de dygtige tillidsvalgte og ansatte i fagbevægelsen til at sikre positive forandringer på arbejdspladserne til gavn for kollegerne igennem vores mange kurser og uddannelser.

Derfor øger vi i 2018 vores fokus på organiseringsområdet og på de relationelle kompetencer, som det kræver at få engageret sine kolleger/medlemmer til at deltage i det faglige fællesskab.

2018 bliver også et år, hvor vi for alvor kommer til at beskæftige os med de mange forandringer, der sker på arbejdsmarkedet: Digitalisering, robotisering, platformsøkonomi, nye ansættelsesformer.

Hvad betyder det for dig som tillidsvalgt og, hvordan kan du bedst muligt imødekomme de mange forandringer? Det sætter vi blandt andet fokus på i uge 38, hvor vi afholder temauge om Disruption/Arbejdsmarked 4.0. Esben Hjort på Konventums talerstol

Alt dette og meget mere kan du i løbet af året følge med i her på vores nye blog, hvor jeg og konsulenterne i Konventum Uddannelse vil skrive om de mange trends, tendenser og nyheder fra den faglige verden.

Rigtig godt nytår! Jeg glæder mig til at se dig på Konventum i løbet af 2018.

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum 

— 20 Items per Page
Showing 7 results.

Kurser & uddannelse - også arbejdsmiljøuddannelsen

Bliv en stærkere repræsentant
for dine kollegaer eller medarbejdere.

Konferencer og møder

Konventum danner den ideelle ramme om din konference. Vi hjælper også gerne med planlægningen og facilitering.

Kunst på Konventum

Arkitektur & kunst på Konventum

Konventums arkitektur er opsigtvækkende og interessant. Vi har desuden Danmarks største private kunstsamling, så kom og besøg vores spændende hus.