Back

Kvindernes kampdag

Lad os sammen kæmpe for ligestilling på arbejdsmarkedet!

Selvom fagbevægelsen over årene har hentet mange store sejre i forhold til kønnenes ligestilling på arbejdsmarkedet, er der stadig nogle helt grundlæggende skævheder og uligheder, som vi alle bliver nødt til at forholde os til og kæmpe imod.

Min 3-årige datter er helt vild med Peter Pan. Så meget, at da hun for nyligt skulle vælge udklædning til fastelavn, var der kun ét navn, der poppede op i hendes hoved: Peter Pan.
Jeg kunne ikke helt finde ud af, om jeg syntes det var sejt, at hun var fuldstændig ligeglad med, at hun som pige klæder sig ud som en dreng, eller om jeg skulle se det som et udtryk for, at der mangler kvindelige helte i Disney-fortællingerne.
Jeg besluttede mig for, at jeg skulle lade være med at lægge mine voksenbriller ned over et barns helt intuitive valg, og jeg nød at se, hvor glad og stolt hun var over at bære det kostume, som hendes mor og farmor sammen fik lavet til hende.

Jeg håber, at min datter kan blive ved med at opleve, at køn ikke begrænser ens valg og muligheder. Men jeg ved desværre også, at når hun engang skal ud på arbejdsmarkedet, så vil hun – hvis tingene fortsætter som i dag – opleve udfordringer, skævheder og barrierer alene på grund af, at hun er kvinde.

Ligestillingsudfordringer på arbejdsmarkedet
Den første skævhed hun kommer til at opleve handler om lønnen. Tal fra Danmarks Statistik viser, at når en mand tjener 100 kroner, så tjener en kvinde kun 86,7 kr. Meget af dette skyldes den horisontale opdeling af arbejdsmarkedet, der gør at kvinder ofte arbejder i den offentlige sektor, mens mænd ofte får job i den private sektor, hvor lønnen typisk er højere. Men vi kan desværre også se, at kvinder tjener mindre end deres mandlige kolleger, der arbejder i samme funktion – og det gælder endda også i de fag, der traditionelt bliver betegnet som ”kvindefag”.

Hvis hun en dag skulle få lyst til (og have kompetencerne til) at blive leder, så vil hun også skulle kæmpe hårdere for dette end sine mandlige kolleger. En OECD-rapport fra 2017 konkluderer, at Danmark med kun 27 % kvinder i ledelse er det land i Norden med færrest kvindelige ledere. Jeg har virkelig svært ved at tro på, at kvinder er dårligere ledere end mænd, så der må være noget andet der gør, at kvinderne møder denne barriere.   

Men den udfordring, der skræmmer mig allermest, er udfordringen omkring seksuel chikane og uønskede seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen.

Her tror jeg, at vi var mange, der blev chokerede, da vi for nyligt kunne læse en undersøgelse fra HK/Privat, der viste, at hvert 6. af deres kvindelige medlemmer havde oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen. For mig at se er det tal skyhøjt, da det jo i den bedste af alle verdener burde være helt nede omkring 0.

Lad os fortsætte kampen – sammen
På denne 8. marts 2018, kvindernes internationale kampdag, skal vi fejre alle de sejre, der er vundet i ligestillingens navn, og vi skal hylde alle dem, der har kæmpet kampene for os. Men vi skal også minde hinanden om, at der stadig er mange ligestillingskampe, der skal kæmpes på arbejdsmarkedet. Men vigtigst af alt skal vi erkende, at vi har en fælles kamp og et fælles ansvar alle sammen. Hvad enten man er arbejdsgiver eller arbejdstager, mand eller kvinde, så er kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet et fælles anliggende.

Hvis vi sammen intensiverer kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet, så har jeg et håb om, at min datter ikke skal opleve disse udfordringer, når hun bliver gammel nok til at komme ud på arbejdsmarkedet. Men skal vi ikke prøve at arbejde lidt hurtigere? For der er da heller ikke nogen grund til, at min kone, min mor, mine kvindelige kolleger, mine kvindelige venner og bekendte eller nogen som helst andre kvinder skal opleve disse uligheder på arbejdsmarkedet.

God kampdag til alle!

Mange hilsner

Esben Noël Hjort

Uddannelses- og udviklingschef, Konventum

Comments
Trackback URL:

No comments yet. Be the first.

Kurser & uddannelse - også arbejdsmiljøuddannelsen

Bliv en stærkere repræsentant
for dine kollegaer eller medarbejdere.

Konferencer og møder

Konventum danner den ideelle ramme om din konference. Vi hjælper også gerne med planlægningen og facilitering.